Yurt dışında araç kiralama konusunda bilmeniz gereken her şey (Rent-a-car)

   Yurt dışında araç kiralama rehberi

    Yurt dışında ilk defa araba kiralayacaklar için düşünülen A’dan Z’ye detaylı bir rehber niteliği taşıyor bu yazı.

     Sitedeki tüm yazıların içeriği bana ait olsa da bu sefer elimin hamuruyla 🙂 erkek işine karışmamam gerektiğini düşündüğüm için araç kiralama ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi işin uzmanına bıraktım yani sevgili eşime.

A. Araç kiralamadan önce hangi konulara dikkat etmeliyim? 

  1. Ülkedeki trafiğin yönü ve direksiyon yeri  

Eşim açısından çok sorun olmasa da ben solak bir sürücü olarak 🙂 sağdan trafik akışına alışmam kolay olmadığı için sağdan direksiyona karşı gayet ön yargılıyım. Bu nedenle seyahatimi planlama aşamasında araç kiralama gibi bir niyetim varsa trafik akışı ve direksiyonunun hangi tarafta olduğunu araştırırım.

Kısaca yıllar önce İngilizlerin elinin değdiği her yerde sağdan direksiyonu görüyoruz diye özetleyecek olsam da direksiyonu sağ trafiği soldan akan ülkeler listesi şu şekilde:

Avustralya, Alderney, ABD Virjin Adaları, Anguilla, Antigua, Barbuda, Bahamalar, Bangladeş, Barbados, Bermuda, Bhutan, Birleşik Krallık, Britanya Virjin Adaları, Botsvana, Brunei, Cayman Adaları, Christmas Adası, Cocos Adaları, Cook Adaları, Doğu Timor, Dominika, Endonezya, Falkland Adaları, Fiji, Grenada, Guernsey, Guyana, Güney Afrika, Kıbrıs Cumhuriyeti, Hindistan, Hong Kong, İrlanda, Jamaika, Japonya Jersey, Kenya, Kiribati, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Lesoto, Makao, Malavi, Maldivler, Malezya, Malta, Man Adası, Mauritius, Montserrat, Mozambik, Namibya, Nauru, Nepal, Niue, Norfolk Adası, Pakistan, Papua Yeni Gine, Pitcairn Adaları, Saint Helena, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Samoa, Seyşeller Seyşel Adaları, Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Surinam, Svaziland, Tanzanya, Tayland, Tokelau, Tonga, Trinidad ve Tobago, Turks ve Caicos Adaları, Tuvalu, Uganda, Yeni Zelanda, Zambiya, Zimbabve

IMG_20150905_195601
Namibya’daki Namib çölünde ilerleyen bir araç (Çölde harika bir gün batımı)

Biz risk almamak adına sağdan direksiyon tercih edilen ülkelerde yerel turları ve toplu taşımayı tercih ediyoruz.

2. Trafik kuralları bakımından kaos olan ülkeler

Bizim seyahat edip de araç kiralamak istemediğimiz ülkeler şu şekilde:

  • Arap ülkeleri (Lübnan, Suriye, Ürdün, Fas, Tunus, Mısır…)
  • Uzak doğu ülkeleri (Kamboçya, Tayland, Malezya, Endonezya…)
  • Yoğun nüfuslu ve araç kullanmanın riskli sayılabileceği ülkeler (Hindistan, Çin…)

Gideceğiniz ülkenin trafiği hakkında internette kısa bir araştırma yapmanız size içgüdüsel olarak o ülkede araç kullanıp kullanamayacağınızı söyleyecektir! 🙂

3.  Büyük metropoller

New York, Berlin, Paris, Londra, Münih, Moskova gibi metropollerde dolaşmak istiyorsanız yani seyahatiniz bir rota üzerinde planlı olmayıp, toplu taşıma ile ulaşımın gelişmiş olduğu şehir içi araç trafiğinin yoğun olduğu yerlerde ise gelin araç kiralama fikrinden hemen vazgeçin. Berlin, Münih, Paris gibi şehirlerde şehir içinde araçla dolaşmak tam bir işkence bizden söylemesi.

Dahası böyle büyük şehirlerde gündüz ve gece park yeri bulmak için 1 saat şehir içinde dolaşabileceğinizi de unutmayın. Paris’te otelin park yeri olmadığını fark ettikten sonra sokak arasında yer bulamadığımız bir gece en yakın kapalı otoparkta aracımızın konaklaması(!) için 30 Euro verdiğimizden beri otel ve araç seçeneğini bir kez daha gözden geçiriyoruz.

Screenshot_20180819-125232-01
Toplu taşımanın çok eğlenceli olduğu ülkeler de var, merak etmeyin 🙂

B. Araç kiralarken ilk aşama: internetten rezervasyon yapma

 Araba kiralamak için Google’da arama yaptığınızda epey fazla sayfa karşınıza çıkacak. Herkesin kriterinin öncelikle fiyat olduğunu düşünürsek karşılaştırmalı fiyat veren sitelerden bizim tercihlerimiz (diğerlerine nazaran ekonomik kiralama sağlayan) şu şekilde:

Ucuz havayolları ile uçuşlarda genelde ülkenin ikinci ya da üçüncü büyük şehrine uçuyoruz. (Yani daha az bilinen bir bölgesine) Ryanair  ve Wizzair havayollarının car rental (araç kiralama) internet siteleri bu anlamda cidden çok iyi. Bosna Hersek’in Tuzla Havalimanına ya da Bulgaristan’ın Burgas Havalimanına uçtuğumuzda en iyi fiyatları  bu havayollarının anlaşmalı araç kiralama firmalarından bulduk. Araç kiralama firmasının kendi sayfasına girdiğimizde fiyatların bu sitelerden daha yüksek çıkması bizi şaşırtmıştı.

  • Araç sınıfında net bir tercihiniz yoksa internetten rezervasyon yaparken hemen orta veya üst sınıf araç seçmeyin. Küçük ile orta sınıf arasında arabalar seçildiğinde araç teslim alırken ücretsiz bir üst sınıf araba alma şansı benim tecrübeme göre mevcut. (Araç kiralama şirketinin havuzundaki küçük sınıf araçlar çok tercih edilmesiyle çabuk tükeniyor 🙂
387000_10151998432965433_178989878_n-01
Yıllar önce İspanya Malaga’da Ryanair üzerinden araç kiraladığımızda en düşük sınıf araçtan ücretsiz BMW 1.18’e upgrade olduğumuzda 🙂
  • Araç kiralama tarihi olarak hafta içini seçerseniz fiyatlar daha düşük oluyor. Hafta sonu ücretler cidden artıyor!
  • Dizel yakıtlı araçlar benzinli araçlardan daha pahalı. Yapacağınız kilometreyi kabaca hesaplayarak sizin için hangisinin daha avantajlı olacağını aracı kiralamadan önce tespit edebilirsiniz.
  • Depo tam dolu alıp tam dolu verme seçeceğini tercih edin. Dolu depo alıp boş depo verme seçeneği cazip görünse de hiçbir zaman bomboş bir depoyla aracı iade edemeyeceğinizi düşünün. Eğer dolu depoyla teslim aldığınız bir aracı dolu depoyla bırakmanız gerektiği halde eksik benzinle geri bırakırsanız bunun bedeli ekstra olarak size faturalanıyor, yani kredi kartınızdan çekiliyor haberiniz olsun.
  • Teslim aldığınız şehir ile teslim edeceğimiz şehir farklı ise fiyat farkı ortaya çıkıyor. (Aynı ülke ya da farklı ülke bile olsa ciddi fiyat farkları var.) Seyahat rotanızı mümkün olduğunca yuvarlak hale getirmeye çalışın. (Benim gezi rehberi çıkarırken rotalama konusunda en hassas olduğum konu. Yazılarımı okuyanlar bilirler.)
  • Son olarak rezervasyonunuzu yaptıktan sonra mutlaka PNR numarasının olduğu sayfanın çıktısını alın. Dil problemi yaşamanız durumunda bu kağıtla araç teslimini hızlıca yapabilirsiniz.

1. Araç kiralarken firma tercihi nasıl olmalı?

Europcar, Hertz, Sixt gibi büyük ve yaygın firmaların yanında lokal firmalar da uygun fiyatlar sağlayabilir. Rezervasyon öncesinde lokal firmaların müşteri değerlendirmeleri incelenerek fikir sahibi olunabilir. Havaalanında şubesi olanlar zaman açısından daha uygun unutmayın.

Araç kiralama konusunda hiç tecrübeniz yoksa risk almamak adına öncelikle bilinen yani global firmalar üzerinden araç kiralayın.

2. Rezervasyon ne kadar önceden yapılmalı?

Bizim tecrübemize göre aylar öncesinden rezervasyon yapmaya gerek yok, ancak bir gün kala rezervasyon yapmak da riskli, istenen araç bulunamayabilir. Bizce iki-üç hafta öncesi yeterli. Araç kiralama şirketlerinin çoğunda belli bir süreye kadar ücretsiz iptal seçeneği var. Programınızla ilgili bir değişiklik olabileceğinizi düşünüyorsanız, rezervasyon aşamasında bu seçeneğe dikkat edin.

3. Araç kiralarken ek ücret gereken konular neler?

a. Navigasyon

GPS tüm araçlarda, özellikle küçük ve orta sınıfta yok. Ekstra almak gerekiyor ve gün başına para ödeniyor. Seyahatten önce GPS appleri ve o ülkenin haritası telefona yüklenip bu masraftan kurtulunabilir. Ancak gitmeden önce mutlaka birkaç adres girerek test edilmesi ve gidilecek yerlerin favorilere eklenmesi tavsiye edilir.

b.Vites tercihi

Uzunca bir süre fiyatı daha ekonomik olduğu düz vites tercih etmiş olsak da bebekle seyahatlerimizden sonra otomatik vitese terfi ettik. Otomatik vites arabayı uzun seyahatlerde öneririm. Evet biraz daha pahalı ama gideceğiniz ülkenin yol kalitesini düşündüğünüzde (Balkan ülkeleri ve dağlık bölgelerde araç kullanırken sürüş rahatlığını cidden arıyoruz. ) seyahatiniz düz vitesle her zaman rahat olmayabilir.

20140330_125804
Eşim virajlardan ve daracık yollarda sollayamamaktan bezmiş durumda (Romanya)

c. Sigorta çeşitleri

Seçeceğiniz sigorta ek ücretler arasında en yüksek kalem olmasına rağmen, herhangi bir kaza durumunda ödenecek miktar bu ücretten çok daha yüksek olması nedeniyle işi kesinlikle şansa bırakmayın. Her zaman full kasko araç kiralayın.

Yurt dışında yapacağınız araç kiralamalarında şu isimler karşınıza çıkacak:

  • full kasko yada ingilizce ismiyle Collision Damage Waiver (CDW)
  • ek olarak ön cam ve lastikler için olan sigorta Tyre and Windscreen Covarage (GT) (CDW’nin ismi full kasko olmasına rağmen kapsamadığı durumlarda bu sigortanında alınması gerekiyor.)

Her ne kadar full kasko satın alıyor olsak da kazaya karışmamız ya da araçta hasar oluşması durumunda kiralayan kişi olarak bizim ödeyeceğimiz bir üst limit de olabiliyor. (Örneğin araçta ne kadar büyük bir hasar olursa olsun sizden tahsil edilecek maksimum ücret 300€)

Bu gibi durumlar için kredi kartınıza yüksek miktar bloke de koyabiliyorlar. Aracı hasarsız teslim ettiğiniz zaman kredi kartınızdan bu bloke de kalkmış oluyor.

Eğer bizim gibi siz de yıl içinde yapacağınız yurt dışı gezileri nedeniyle sık araç kiralamayı planlıyorsanız araç kiralama şirketlerinin ekstra olarak sattığı full excess protection yani araçta hasar oluşması durumunda ödemeniz gereken maksimum ücret olan 300€’yu da ödemeyecek şekilde yıllık sigorta yaptırabilirsiniz. Karşınıza sadece Avrupa (yaklaşık 50 Euro) ya da tüm ülkeler (yaklaşık 70-80 Euro) şeklinde seçenekler çıkacaktır. Biz şu sigorta şirketinden internet üzerinden yıllık full excess protection yaptırdık.

ç. Kilometre sınırı

Günlük ücretleri daha düşük olan araçlarda minik bir kandırmaca da kilometrenin sınırlı olması. Aracı kiralamadan önce hesap yaparak bu opsiyonun sizin rotanıza uygun olup olmadığını kontrol edin.

Aracı teslim alırken kilometre konusunda fikriniz değişirse Unlimited km çevirebiliyorsunuz. (Bunun için ekstra ücret ödeyeceğinizi de unutmayın.)

d. Bebek/Çocuk oto koltuğu 

Hem kendimizin hem de bebeğimizin/çocuğumuzun güvenliği her şeyden önemli değil mi? Batı Avrupa oto koltuğu konusunda çok ciddi! Doğu Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika için maalesef aynı şeyi söyleyemeyeceğim.

Bir arkadaşımın Hollanda ziyareti sırasında 10 dakikalık bir mesafe için akrabasının aracında 4 yaşındaki kızını oto koltuksuz yani kucağında taşıdığı için hatırı sayılır bir ceza yedi. Beni yakalamazlar diye sakın düşünmeyin 🙂

C. Kiralık aracınızı teslim alırken nelere dikkat etmelisiniz?

Aracı teslim almadan önce pasaport ve ehliyetinizi göstermeniz gerekiyor.

  1. Ehliyet:

Çok önemli bir bilgi: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları mevcut ehliyetleri ile turist vizesi ile gittikleri bütün ülkelerde araç kiralayabilir ve kullanabilirler. Yani uluslararası ehliyet almanıza gerek yok.

Bizim gibi yurt dışında 6 aydan uzun bir süredir oturma izni ile bulunuyorsanız o ülkenin ehliyetine ihtiyacınız var demektir. Türkiye’den aldığınız ehliyetiniz oturma izninizin ilk 6 ayında geçerlidir.

Bu süreyi aştığınızda ve bir kazaya karıştığınızda ehliyetsiz araba kullanmış gibi muamele görebilirsiniz. Avrupa’da yaptırım gayet yüksek aman dikkat edin.

Kiralık aracın sigorta şartları gereği ekonomik bir araç kiralayabilmek için en az 21 yaşında olmanız gerekir. Orta ve Üst sınıf araçlar için 25 yaş alt sınırdır. Lüks ve büyük araçlar için en az 28 yaşında olmanız gerekiyor.

2. Kayıtlı sürücü

Araç kiraladığımızda sadece bir sürücü aracı kullanma yetkisine sahip olur ve bir çok kiralama şirketi ikinci sürücüye aracı kullanma yetkisi vermek için ekstra ücret talep eder. Bazı firmalar ikinci sürücü için ekstra ücret talep etmeyebiliyor. Böyle bir durumda aracı teslim alırken mutlaka sorulması gerekiyor.

Tekrar hatırlatmama gerek var mı bilmiyorum fakat böyle bir riski sakın göze almayın. Eğer araç kazaya karışırsa ve o esnada kayıtlı olmayan birisi şoför koltuğunda oturuyor ise aracın bütün sigortaları geçersiz olur.

3. Araç kirasını ödeme şekliniz ve kredi kartınızdan çekilen depozito

İnternet üzerinden ön ödemeli bir rezervasyon yapmadıysanız  aracı teslim alırken diğer belgelerinizle birlikte satış ofisinde kredi kartınızla ödeme yapacaksınız. Kredi kartınızın isminize düzenlenmiş ve yeterli limiti olması gerekiyor. (Debit kartlarıyla bu işlem mümkün değil.)  Kartınızdan kiraladığınız ücretin üstünde bir miktar bloke edilecektir. Araç kiralama firmaları kendilerini bu noktada garanti altına almak istiyorlar çünkü olası hasar, trafik cezaları ya da deponun boş getirilmesi ya da aracın geç teslimi gibi durumlarda tüm ücreti kredi kartından tek seferde çekebilmek istiyorlar. Aracı problemsiz teslim ettikten sonra bu bloke kredi kartınızdan kalkacaktır.

Aracı teslim almaya görevli ile birlikte gittiğinizde:

  • Aracı teslim alırken sanki aracı satın alıyormuş gibi davranın. Her yerini hasarlara karşı çok dikkatli kontrol edin. En ufak bir çiziği bile gösterip not alınmasını sağlayın. Aracın içini de kontrol etmeyi unutmayın, varsa buradaki eksiklikleri not ettirin. (örneğin yedek lastiği var mı, benzin deposu dolu mu, koltukta leke var mı, paspas eksik mi vs.).
  • Bizden minik bir tüyo: Hem aracı teslim alırken hem de teslim ederken cep telefonunuzla araç içini ve dışını katalog çekimi tadında fotoğraflayın. 🙂 En azından arabanın üzerindeki belirtilen hasarların fotoğrafını çekmeyi ihmal etmeyin.
  • Kiraladığınız araçla kiraladığınız ülke dışına çıkma konusu bence ciddi bir konu var. Böyle bir niyetiniz varsa kapsamını tekrar kontrol edin, Araç sigortasının da sadece EU ülkeleri ya da sadece Batı Avrupa gibi kapsamları olabiliyor. Almanya’dan kiraladığımız aracın Doğu Avrupa yasaklı olması bizi şaşırtmıştı. (Polonya, Bulgaristan gibi ülkelerde maalesef araç hırsızlığı olması nedeniyle). Bu bilgiyi paylaşmazsanız bile araçta takılı GPS ile sizin seyahat ettiğiniz ülkeler kiralama firmasının bilgi ekranına düşebilir ve ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz.
  • Yolda kalmanız durumunda kiralama şirketine ait yardım telefon numaralarını mutlaka sorun ve cep telefonunuza kaydedin.
  • Bütün bu işlemlerden sonra aracı teslim aldığınıza dair araçta bulunan mevcut hasarların da bulunduğu sözleşmenizi imzalamanız gerekiyor. Araçla ilgili tüm evraklar size teslim ediyor. Bu evraklara karşı da hassas olun ve sakın kaybetmeyin!

Ç. Yakıt alırken dikkat etmemiz gerekenler neler?

Yurt dışında en çok tökezlediğim konu yakıt doldurma işiydi. Benzin istasyonundaki sistemi anlamak, kiralık aracın benzin mi dizel mi olduğunu çözmek, ayrıca ülkenin dilini bilmiyorsak ekrandan doğru akaryakıtı seçme çabası, yakıt deposunun kapağını açabilmek, yakıtı pompalayabilmek yarım saatimi almıştı. Öfkeden kıpkırmızı olduğumu hatırlıyorum. (Bu ek bilgiyi eşim değil ben yani bir kadın sürücü yazıyor! 🙂

Çünkü Avrupa’nın bir çok ülkesinde benzin istasyonlarında sürücüler araçlarına yakıtlarını kendileri dolduruyor. Yardıma ihtiyaç olduğunda benzin istasyonundaki görevliden yardım alabilirsiniz fakat 7/24 açık olan ve bir görevlinin bulunmadığı istasyonlar da var. Görevli yoksa o an yakınımdaki diğer sürücülerden duruma göre İngilizce ya da el kol hareketleriyle yardım alıyorum! 🙂

Ödeme kısmı bazı istasyonlarda sadece kredi kartı karşılığında olurken (ki bazen bizim Türk kredi kartımızın bulunduğumuz ülkede de geçmediği zamanlar olmuştu.) yani o ülkeye özgü kredi kartları geçerli olan benzin istasyonları da var! Böyle bir durumda bir sonrakine devam etmeniz kaçınılmaz ya da nakit yani ülkenin para biriminde ödemeniz gerekiyor. Bu nedenle yanınızda benzin alabilecek kadar ülkenin parasından her zaman bulundurun.

Kredi kartı ile akaryakıt pompasının bulunduğu yerden kendiniz yakıt alacaksanız (satış görevlisinin bulunmadığı benzin istasyonlarında) pompaya önce kredi kartınızı takıp sonra pompa ile ekranı kontrol ederek kaç litre benzin aktığını kontrol edebilirsiniz. Pompadan akışı durdurduğunuzda yakıt alma işleminiz bitecek ve ödemeyi yapabileceksiniz.

Artık benzin istasyonundan akaryakıt alabilir duruma geldiyseniz tebrikler bir sonraki aşamada en ucuz akaryakıtı nereden ne zaman alırım adlı konuya çalışabilirsiniz! 🙂

  • Avrupa’da akaryakıt fiyatları ülke içinde bile değişken. Otobanlardan mümkün olduğunca kaçının çünkü ülkenin en pahalı benzin/dizeli buradan alınıyor.
  • Sabah erken saatlerde ve akşam iş çıkışı saatlerinde fiyatlar artıyor. Haftasonları cidden pahalı.
  • Bir kaç ülke geziyorsanız aşağıdaki listeden fiyatları mutlaka inceleyin. Fransa ya da Avusturya’dan depoyu ucuza doldurup İtalya’da gezebilirsiniz mesela 🙂

Ülkeler bazında güncel akaryakıt fiyatlarına linkten ulaşabilirsiniz.

D. Park ederken dikkat etmemiz gerekenler neler?

Turistik bir gezi sırasında zaman çok değerli. Görmek istediğimiz yerlere çok yakın yerde aracımızı bırakıp en az yürüme mesafesiyle oraya ulaşmak istiyoruz. Bu hepimizin dileği fakat aracı bir yere bırakmak çocuğunuzu dadıya bırakmak kadar zor birçok Avrupa ülkesinde.

Şehrin ne kadar ortasına giderseniz park ücreti de aynı oranda artıyor. Bu yüzden aracı toplu taşımaya ne kadar yakın park ederseniz toplu taşımanın iyi işlediği şehirlerde bir o kadar rahat edersiniz.

Araç kiraladıktan sonra gece rahat konaklamayı sadece kendiniz için düşünmekyin. Aracınızı da sizinle birlikte gezintiye çıkmış biri gibi düşünün çünkü kiraladığınız aracınızı sabah çizilmiş, park yerinden çekilmiş ya da diğer bir araç tarafından hasar verilmiş bir şekilde bulmak istemezsiniz. Bu Paris’in göbeğinde ya da Münih’te de başınıza gelebilir. Biz araç kiraladığımızda otel / apartman dairesi seçerken ücretsiz özel otoparkı olan yerleri tercih ediyoruz. Doğu Avrupa ülkelerinde (Polonya, Bulgaristan gibi) hatta Yunanistan’da soyulan kiralık araç hikayeleri duydum. Gündüz ve gece mümkün olduğunca güvenli yerde kiralık aracınızı bırakmanızı tavsiye ediyorum. 

Biz özellikle Almanya /İsviçre/ Avusturya /Fransa /İtalya gibi ülkelerde büyük bir şehrin içinde aracımızı park etmemiz gerekiyorsa şehir içinde saatlerce park yeri aramak yerine internetten gitmeden önce araştırdığımız en uygun yer ve fiyatlı otoparklara çekiyoruz.

Avrupa genelinde park yerleri ile ilgili renkler ve anlamları şu şekilde:

Mavi çizgili yerler o sokakta yaşayanlara ait park yerleri, dışarıdan gelen birisi olarak siz bu yerlere park edemezsiniz. (Orada yaşayanlar için araç plakasının yazılı olduğu cama takılan bir belge var.) Kimse anlamaz benim aracımı diye sakın düşünmeyin.

Beyaz çizgi ile işaretlenmiş (eğer yola engelli işareti yapılmamışsa) park edebilirsiniz. Çizgiden aracı taşırdığınız durumlarda yine ceza ödemek zorunda kalırsınız haberiniz olsun.

Zigzag şeklinde çizilmiş çizgi üzerine park etmek yasak.

Yani aracınızı yanlış yere park ederseniz (özellikle garaj girişlerini serbest bırakmanız gerekiyor. ) döndüğünüzde aracınızı bulamayabilirsiniz. Hatta çekici masrafları da size yansıtılıyor. 

İyi haber Avrupa’nın çoğu ülkesinde cumartesi saat 18:00 den sonra ve pazar günü park yerleri ücretsiz.

E. Yabancı ülkede sürüş esnasında trafik kuralları bizim ülkeden farklı mı?

İlk defa yurt dışında araç kullanacaksanız İstanbul’da yaptıklarınızın hepsini unutun 🙂 Beyninize reset atın ve yayaların önceliğini aklınızdan çıkarmayarak yaya ve bisikletlilere saygının sonsuz olduğu bir sürüş stili seçin. Yani yaya geçitlerinde mutlaka ama mutlaka durun hatta yaya daha yaya geçidine adım atmadan durun! 🙂

DSCN0042
Sanırım yaya öncelikli yol 🙂 (Hindistan)

Almanya’dan Romanya’ya taşındığımız ilk ay yayanın yaya geçidine ayağının değdiği o ilk saniyeyi (!) görmediği için ciddi bir ceza yedi eşim. Romanya gibi bir ülkenin bizim ülkeden çok da farkı olmadığını düşünebilirsiniz fakat trafik konusunda bizi çoktan geçmişler. Kurallara uyulmadığında hem para cezası var hem de eşimin de yaşadığı gibi 1 ay ehliyetinize el koyuyorlar. (Rüşvet gibi şeyleri aklınızdan sakın geçirmeyin. Batı Avrupa ve bizim yaşarken tecrübe ettiğimiz Romanya’da geçerli değil.)

Trafikte en hassas konu alkollüyken araç kullanmak. Trafiğe çıkan kişinin önemli konularda sorumluluk sahibi olması gerektiğini ve alkollüyken araç kullanımın doğru olmadığını burada tekrar belirtsem de ülkeler bazında alkol limitleri hakkında (promil cinsinden) linki de sizlerle paylaşmak istedim.

Basit trafik kurallarını tekrar hatırlayalım:

  • Otobüs duraklarında sadece kısa bir süre duraklamaya izin verilmiştir. Yani otobüs duraklarına park yasak! Duran otobüslerin, tramvayların yanından adım hızı ile geçilmesi gerekiyor ki otobüse yetişmeye çalışan yayalara dikkat edilebilsin.
  • Hız sınırları şehir içinde 50 km/saat ve mutlaka uyulması gerekiyor. Otoban girişlerinde hız sınırları ile ilgili tabela var. Otobanlarda da radar bulunuyor. Hız sınırı ihlaline girişmeyin.
  • Dönel kavşakta öncelik kavşağın içindeki araca ait. Yola katılanın beklemesi gerekiyor.
  • Bisikletli ve motorsikletlileri tehlikeye atmak, çok yakın mesafeden sollamak yasak.

Trafik kuralları ile ilgili bilgilere göz atmak isterseniz şu siteye (İngilizce) bakabilirsiniz. Ben burada (Almanya) da ehliyet almam gerektiği için oturup bütün konulara tek tek çalıştım 🙂

Bazı Avrupa ülkelerinde gündüzleri far açmak bir trafik kuralı. Yani gündüz farlarınızı açmazsanız ceza yiyebiliyorsunuz. Gündüzleri far açmanın mantığı araçların fark edilmesini sağlamak içinmiş. Özellikle güneşli havalarda metalik araçlar (gri renk) fark edilmeyebiliyor. Gündüz far açarak trafik kazalarını önlemek istiyorlar. Bu kuralı çoğunlukla Doğu Avrupa ülkelerinde bizzat deneyimledim.  (Polonya, Çek Cumhuriyeti gibi..) Aracı teslim alırken gündüz farı uygulamasının olup olmadığını da öğrenebilirsiniz.

Trafik cezaları

Kiralık araç ile trafik cezası yerseniz beni nasıl olsa bulamazlar diyerek sorumsuz davranmayın.

Bu konuyla ilgili benim tecrübem şu şekilde : Avrupa içerisinde yer yarılıp yerin içine de girseniz sizi buluyorlar ve trafik cezasını ödetiyorlar. 

Yıllar önce Macaristan’da aracımızı çok kısa bir süre için park saati olan bir park yerine park ettik. Yanımızda bozuk para olmadığı için ödemeyi yapamadık. Toplam 10 dakikalık aracın yanından ayrıldıktan sonra geri döndüğümüzde aracımızın başında bize ceza kesmek üzere görevliyi görünce koşarak aracın yanına geldik. Durumu anlatmaya çalıştık ve ödemeyi kağıt para ile görevliye vermek istedik. Kabul etmedi, durumu anlamadı, iyi İngilizce konuşamadığı için ve bizde orada ikamet etmediğimiz için herhalde ceza kesemedi diye düşünerek yanından ayrıldık. (Bu arada araç bize ait ve Alman plakalı.) Yaklaşık iki ay sonra eşimin adına 80 Euro civarında (Araç plakasından ikamet adresi araştırma bedeli ile birlikte) eve postayla ceza geldi. O günden beri bu konuyla ilgili çok hassasız ve vergisini ödeyen gururlu vatandaş misali ücretli otoparklarda asla ücretimizi ödemeden park etmiyoruz! 🙂

F. Vignette (Vinyet) nedir ve nasıl alınıyor?

Avrupa’daki birçok ülkede otoban ücreti ödediğinize dair bir çıkartma. günlük, haftalık, aylık ya da senelik olarak satılır. Ülkeye giriş yapmadan, ya da girişteki gümrük bölgesi ya da ilk benzin istasyonundan satın alınır.  Arabanın ön camına iyi görünür şekilde yapıştırmak gerekir. (yapıştırılmayan Vignette’ler için de ceza kesiliyorlar, lütfen bu kısmı atlamayın.)  Eğer polis kontrolünde Vignette’siz yakalanırsanız 500 Euro’ya kadar cezası var. (Ceza miktarı ülkeden ülkeye değişkenlik gösteriyor.) Kiraladığınız aracı teslim alırken araç camına yapıştırılmış ülkede geçerli olan Vignette bulunup bulunmadığını mutlaka sorun.

G. Otoban ücretleri ne kadar?

Bizim yaşadığımız ülkede (Almanya) otoban ücreti diye bir kavram olmasa da bazı ülkelerde araç kullandıktan sonra (İtalya, Fransa) ülkenin tüm vergisini otobanlardan topladığı hissine kapılabilirsiniz. Fransa, Avusturya, İtalya ve Slovenya’da Alp dağlarına yapılan pahalı tüneller de bulunuyor. Rotanızı planlarken internet üzerindeki çeşitli sitelerde ülkenin ücretli yollarında ne kadar otoban ücreti ödeyeceğinizi kendiniz hesaplayabilirsiniz.

Navigasyonda ücretli yollardan kaçınma seçeneği ile de en azından yolun bir kısmını otoban dışında fakat bedava gidebilirsiniz.

Ülkelerin ücretli yollarıyla ilgili bilgilere şu siteden (İngilizce) ulaşabilirsiniz.

H. Kiralık aracınızı teslim ederken:

  • Teslim ederken en önemli kriter aracı kiralarken belirttiğiniz teslim süresini aşmamanız. Miami’de trafiğe yakalandığımız için 2 saat kadar geç aracı teslim ettik. Bu 2 saat için bizden 1 tam gün ücreti aldılar. Yani aracın son saatlerini verimli kullanmak adına teslim edilecek yerden çok da uzaklaşmayın! 🙂 Araç teslim edilirken en fazla bir saat bekleme kabul ediliyor fakat araçların erken iade edilmesi durumunda herhangi bir ücret iadesi yapılmıyor! 🙂
  • Kiralık aracınızı teslim alan kişi aracı kontrol ediyor. Rapor yazıyor ve bir kopyasını size teslim ediyor.
  • Eğer aracınızı ofisin çalışma saatleri dışında teslim edecekseniz aracı size teslim ederken gösterdikleri yere park ediyorsunuz. Görevliyle birlikte herhangi bir kontrol olmuyor. Bu noktada km, benzin durumu ve aracın iç ve dış fotoğraflarını çekmek ileride karşınıza çıkabilecek olası anlaşmazlığı engelleyecektir.

İyi yolculuklar ve güvenli sürüşler!

Yolunuz hep açık olsun!

IMG-20180317-WA0000-01
Minik gezgin oto galeride denk gelen test aracını test ederken  🙂

Sizinle tüm tecrübelerimi paylaşarak seyahatinizin mükemmel olması için elimden geleni yapmaya çalıştım. Tüm sorularınızı ve yazımla ilgili yorumlarınızı aşağıda yorum kısmına bırakırsanız beni çok mutlu edersiniz. 

*Yeni yazılarımı takip etmek için facebook ya da instagram sayfamı takip edebilirsiniz, sayfalara linkten ulaşabilirsiniz.

10 comments

  1. Kurumsal firma deyip İtalya gezimiz için Rentalcars üzerinden Budget’tan araç kiraladık temmuz ayında. Mübarekler şu zaman oldu hala depozitomuzu ödemediler. Bir de üstüne iki kere ödeme çektiler -sanırım ceza yedik- Üzerine bir bardak su içmenin vakti geldi heralde, Allah hepsini bildiği gibi yapsın 🙂

    Beğen

    • Yorum ve görüşleriniz için teşekkürler. Bu firmalarla ilgili sizin görüşleriniz benim tecrübelerime ilaveten çok değerli.

      Hemen kızmayın. Bazen onlarda hata yapıyorlar. Bence mail atarak mutlaka nedenini sorun. (Ödemenin gecikmesinin sebebi sadece ceza mı yoksa farklı nedenler mi yani araçta hasar mı tespit ettiler) Normalde depozitoyu 15 gün sonunda geri iade etmeleri gerekiyor. Aman arkasını bırakmayın. İtalya AB ülkesi bile olsa!

      Beğen

  2. Uzun zamandır böyle detaylı bir yazı görmemiştim. Ellerinize sağlık, tam bir rehber olmuş. Siteniz de biraz yavaşlık söz konusu, wordpress sunucularında barındığından olabilir,tema seçiminizi de değiştirmenizi tavsiye ederim. Böyle güzel bilgilerin daha çok kişiye ulaşması gerekir. İyi gezmeler 🙂

    Liked by 1 kişi

    • Beğendiğinize çok sevindim. Yazılarım için çok zaman harcıyorum sanırım biraz uzun oluyor. Sonuna kadar okuyup sabır gösterdiğiniz için ayrıca teşekkürler. Sitedeki yavaşlık maalesef yakın zamanda fark ettiğim bir konu henüz üzerinde çalışma fırsatı bulamadım. Tema konusunda ise önerinizi mutlaka göz önüne alacağım. 2019 yılının başında daha doğru bir tema ve biraz daha hızlı bir site ile yazmalara devam. (Tema konusunda kısa bir soru belirli bir tema öneriniz varsa da mutlaka paylaşınız.) Selamlar! Sumru

      Liked by 1 kişi

  3. WordPress in hostingi yerinde daha kurumsal bir firma ile çalışmanızı öneririm. Gereksiz eklentiler wordpress de yavaşlamalara neden oluyor. Sitenize baktığımda pixel.wp.com adresinden çok geç yanıt alınıyor. Bu da sitenizin açılmasını yavaşlatıyor. Türkiye lokasyonlu, kurumsal firma ila çalışırsanız. Sitenizin taşıma işlemlerini de gerçekleştirirler. İyi çalışmalar 🙂

    Liked by 1 kişi

    • Bilgi için çok teşekkür ederim. Başlangıçta çok pratik olduğu için WordPress’i tercih etmiştim fakat gün geçtikçe çeşitli zorluklarını görüyorum. Siz web tasarım konusunda epey deneyim sahibisiniz. Tavsiye edeceğiniz kurumsal firmalar (Türkiye lokasyonlu) var mı? İzmir’e sevgiler.

      Liked by 1 kişi

  4. İyi günler. Almanya’da araba kiralamak için araştırma yaparken blogunuza rastladım. Çok ayrıntılı ve anlaşılır yazılarınız çok hoşuma gitti. Anladığım kadarıyla Almanya’da yaşıyorsunuz . Almanya içerikli yazınız yok galiba. Ağustosta Almanya seyahati düşünüyoruz Münih başlangıçlı . Sanırım Romantik yol yapacağız. Keşke o zamana kadar Almanya ile ilgili de yazsanız 🙂

    Beğen

    • Merhaba. Güzel mesajınız için çok teşekkür ederim. Beni çok mutlu ettiniz. Blog yazmaya yeni başladım. Henüz istediğim kadar yazı da yayınlayamadım. Eylül’e kadar epey yazım var umarım yetiştirebilirim. Yetişmezse de siz buradan yorum olarak sorularınızı iletebilirsiniz.Selamlar. Keyifli yolculuklar!

      Beğen

  5. Tesekkurler, cok faydalı bir bilgi olmus. Almanya seyahati için araç kiralama ile ilgili olarak buldum siteyi. Emeğinize sağlık

    Beğen

Yorum bırakın