- Baştan Başa Arnavutluk gezilecek yerler ( Arnavutluk rotası)
Neden Arnavutluk’a gitmeliyim?
Arnavutluk’ta ne kadar kalınmalı?
Arnavutluk’a ne zaman gidilir?
Sadece şehir turu yapacaklar Nisan ayından Ekim ayına kadarki zamanı değerlendirebilirler fakat deniz tatili için Haziran ortasından Eylül ortasına kadarki dönem ideal. Haziran ortası henüz sezon başı (Batı Avrupa’da okullar henüz kapanmadığı için de uçak biletleri hala makul) ve Eylül başı da sezon sonu olduğu için hem plajlar çok dolu değil hem de fiyatlar bu dönemlerde daha düşük, aklınızda bulunsun.
Arnavutluk’a ulaşım bilgileri
Arnavutluk’ta kiralık araç kullanmak ya da kendi aracıyla seyahat etmek:
Arnavutluk’ta çocukla seyahat edenler:
Arnavutluk’ta kültür ve günlük hayat üzerine kısaca değinirsek:
Arnavutluk’a gitmeden neler okumalı / izlemeli / dinlemeli?
Kırık Nisan adlı kitap Arnavutluk’un tanınan yazarı İsmail Kadere tarafından yazılmış. İtalya’nın istilasından önce 1939’da olan kanlı zamanı gözler önüne seriyor.
Geleneksel Arnavutluk müziğinin vokal ve enstrümantal şarkılarından oluşan Polyphony albümleri gitmeden dinlenebilir.
Arnavutluk`ta ne yenir:
- Tavë kosi Türkçe ismiyle Elbasan tava Arnavutluk’un turistler tarafından bilinen en meşhur yemeği.
- Byrek ise meşhur Arnavut böreği. (En bilineni pırasalı ya da sebzeli olanı)
- Fërgesë biber, domates ve peynirin ateşte kaynatılmış halinin ev yapımı ekmek üzerine sürülen sos hali, genelde Tiran ve çevresinde ünlü.
- Kaçkavall Balkanlardaki meşhur bir peynir çeşidi. Türkçesi kaşar peyniri. Kızarmış hali ise Arnavutluk’taki popüler ara sıcaklardan biri.
- Speça me gjize ise bizim de bildiğimiz biber dolması. Pirinç ve baharatların yanı sıra tatlı lor peyniri (cottage cheese) de ekliyorlar.
- Şimdi sıra benim yemeğe doyamadığım Trilece tatlısına geldik. Türkiye’de bu tatlıyı denemedim. Arnavutluk’ta ise 3-4 yerde denedik. Eğer iyi yapan birine denk geldiyseniz kesinlikle çok seveceksiniz. Hafif ve ağızda çok hoş tat bırakan bir tatlı.
- Arnavutluk’ta boza milli içecek kabul ediliyor; hatta bugünkü haliyle bozayı Osmanlı’ya getiren de Arnavutlar. Bir boza aşığı olmasanız bile gitmişken yerinde tatmadan dönmeyin.
Arnavutluk’ta karavanla gezmek kamp yapmak mümkün mü?
Arnavutluk kamp yapmak için de harika bir ülke. Temiz ve nezih kamp yerleri için linke bakabilirsiniz. Arnavutluk`ta kamp yeri
Arnavutluk gezi rotası:

1. İşkodra gölü ve çevresi gezilecek yerler
İşkodra gölü Balkanlar’ın en büyük gölü, hem Karadağ’a hem de Arnavutluk’a sınırı var. Podgorica Havaalanından aracımızı kiraladıktan yaklaşık yarım saat sonra Taraboş Dağlarının çevrelediği İşkodra gölüne ulaştık.
İşkodra gölü (Shkodra) çevresinde ilk durağımız Keshtjella Xhafa için devam ettik. Burası dışarıda minik bir çocuk bahçesi olan otel restoran. (İşkodra`ya gelmeden 18 dakika ya da 16 km önce). Burada yemek ya da kahve molası verilebilir.

İşkodra şehri minik, çok kısa zamanda gezilebilecek bir yer. İşkodra eski şehrindeki (old town) yaya yolu üzerindeki evler ve mimari bana Romanya’daki Braşov’u hatırlattı. Çeşitli restoranlar ve cafelerle yazın dışarıda oturulup keyif yapılabilacek bir cadde.
Şehrin biraz dışında İşkodra gölüne bakan bir Osmanlı kalesi yer alıyor. İsmi Rozafa kalesi. Bu kaleye manzarası olan göl kenarında çeşitli et ızgara restoranları var. Her restoranın yine dış mekanda geniş çocuk oyun alanı var. Fiyatlar uygun ve yemek kalitesi gayet iyi.
İşkodra şehrinin 5 km kuzeyinde ise meşhur bir köprü yer almakta. Köprünün yapılışı 18. y.y. a kadar uzanıyor. Türkçesi Mes olan köprünün ismi Arnavutça Ura e Mesit. İşkodra’da geniş zaman planlamış olanlar bu köprüyü de listeye ekleyebilir.

İşkodra’ya 1 günden fazla zaman ayıranlar Kruja kalesini de görmeye gidebilir. Osmanlılardan izler bulacağınız elde edilmesi zor bir kaleymiş bizim tarihimizde Kruja. Fatih Sultan Mehmet döneminden başlayarak eserlerin de olduğu bir yer burası.
Kruja’da şarap tadımı yapabilirsiniz. Kruja Arnavutluk’un kurucusu İskender Bey’in memleketi.
Birçok Avrupalı turistin İşkodra şehrine gelmesinin en önemli nedeni Theth’den Valbona’ya popüler hiking turuna katılmak.
Trekking ve doğa tutkunuz ağır basıyorsa İşkodra üzerinden yaklaşık 2 saat 15 dakika sonra ulaşılabilecek bir otel tavsiyesi vermek isterim. Burası Arnavutluk’un Tayland’ı olarak geçiyor. Manzara, nehir, konaklama açısından harika bir yer.
Adres: Shosh, 4001 Mollʼ e Shoshit, Arnavutluk
Bu otelin bulunduğu yere Lumi i Shales deniyor.
Lumi i Shales‘e vardığınızda, berrak mavi suları olan yemyeşil bir vadi göreceksiniz, kesinlikle Arnavutluk’un en güzel plajlarından biri.
Lumi i Shales’e tekne yolculuğu tek yön 6 € ve yolculuk yaklaşık bir saat sürüyor. Manzara gerçekten eşsiz ve inanılmaz derecede keyifli bir yolculuk
Çok kurak bir yaz zamanında orada olduğumuz için su seviyeleri gerçekten düşüktü, bu da teknenin bizi Lumi i Shales’e kadar götüremeyeceği anlamına geliyordu. Limandan daha önce bırakıldık ve sonra nehirde yaklaşık 45 dakika yürüdük. Nehir yatağı çok kayalık olduğundan su ayakkabısı getirmenizi tavsiye ederim.
Mrizi i Zanave Agroturizem 2007: Burasi İşkodra şehrini geçtikten yarım saat sonraki müthiş çiftlik. Bu tarz otel restoran konseptler farm stay ya da agriturism olarak geçiyor. Çiflikte üretilen ne varsa sofranıza geliyor. Yemekleri inanılmaz lezzetliydi.
Adres: Fishtë Blinisht, 4505 Lezha. Konaklama icin linke bakabilirsiniz.
Bir sonraki akşam konaklamak için Shenjin bölgesini tercih ettik. Gittiğimiz dönemde müzik festivali vardı. Bu bölge turizm açısından yeni yeni gelişmekte olan bir bölge. Güney Arnavutluk sahillerine nazaran plaj ve sahilini çok beğenmediğimi söyleyebilirim.
Konaklama için Domus Hotel & Apartments tercih ettik. (Adres: Kune, Shengjin, 4503 Leş, Arnavutluk)
Bundan sonra gezinin “deniz/kumsal/güneş” kısmı başlıyor. Avrupa’daki kıyaslanabilir yerlere nazaran bizce çok daha güzel duraklar içeriyor.
Ben çok kalabalık plajları, taş ya da kaya sahili, sesi gürültüyü istemem, sakinlik, turkuaz su ve ince kum isterim derseniz Arnavutluk’ta tam size göre yerler var. Gece hayatı renkli ve turistik olan plajlar Vlorë, Sarande ve Durrës de iken cennet köşeleri Dhermi, Ksamil adaları ve Himare’de bulabilirsiniz. Hatta bazı koylarda arabanızı park edip yalnız başınıza da yüzebilirsiniz.
Durrës’ten başlayıp Vlora-Himarë üzerinden Saranda ve ardından Ksamil’e kadar uzanan Adriyatik sahil şeridini büyük bir içtenlikle ve hararetle tavsiye ediyorum! Neden mi, haydi o zaman şehir şehir bakalım:
2. Durres (Türkçesi Dıraç) ve çevresi gezilecek yerler
Durres Arnavutluk’un Antalyası. En meşhur otel plaj bölgesi. Sezonda gece hayatı bir hayli renkli.
En güzel otellerinden biri Premium Resort Hotel.
Upuzun sahil boyunca (araç trafiğine kapalı) birçok çocuk oyun parkı var. Yürüyüş yapmak için de çok uygun.
Durres’i araştırırken okuduğum şu bilgi çok ilginçti. Durres İstanbul arası meşhur yol varmış tarihi çok eskilere uzanan, Egnatya Yolu ya da Via Egnatia MÖ 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilmiş. Hala bu yolun izini süren turistler var. Roma’nın İlirya, Makedonya ve Trakya bölgelerinden geçiyor. Durres’i İstanbul’a bağlamak için planlanan ve hayata geçirilen bu yol üzerindeki amfi tiyatro (Durres şehir merkezinde) da tarihi açıdan görülmeye değer turistik noktalardan biri.
3. Vlora ve çevresi gezilecek yerler
Vlora, Arnavutluk’un yazlık kasabası. Burası ülkenin en çok turist çeken bölgelerinden biri. Yani tatil sezonlarında burası cidden çok kalabalık oluyor. Vlora şehrine gitmek için Tiran’dan kalkan minibüsleri de kullanabilirsiniz. Fiyatlar ortalama 5 euro’dan başlıyor.
Vlora, aynı zamanda bir aile kenti. Buranın geceleri sessiz ve sakin, sabahları ise neşeli, ebeveyn ve çocuklarla dolu. Diamond Hill konaklamaktan çok memnun kaldığımız otellerden biriydi Arnavutluk’ta. Küçük çocuklu ailelere kesinlikle tavsiye ederim.
(Adres: Rruga nacionale Vlore-Sarande, Uji i Ftohte)
Antik kentlere meraklıysanız Vlore yakinlarında Grek antik kent Fier Apollonia‘yı ziyaret edebilirsiniz. (Koordinatlar : 40°43’22.636″ N 19°28’18.98″ E)
MÖ 600 yılında, denize yakın bir tepede ve o zamanlar Vjosë nehrinin yakınında, Korfu ve Korintli yerleşimciler tarafından kurulmuş.
4. Himara ve çevresi gezilecek yerler
Sahil kasabası Himara, Arnavutluk rivierasının ziyaret edilecek en iyi yerlerinden biri. Porto Palermo Plajı, Llamani Plajı ve Filikuri Plajı bölgenin en güzel kumsallarından bazılarıyken Drymades Plajı buradaki en canlı noktalardan biri.
Dhermi:
Denize en temiz ve en sakin yerden mi girmek istiyorsunuz? 2000 metrelik dağlarla çevrelenmiş Dhermi bölgesi, Arnavutluk’un en el değmemiş doğasını ve denizini içinde barındıran bir yer. Kalacak yer ve yemek seçenekleri sınır olsa da Dhermi, kampçılar için mükemmel bir rota.
Romanya’daki Karpatlar, Avusturya ve İsviçre’de yüksek dağ geçitlerinde dolaştıktan sonra hem deniz manzaralı hem de bol virajlı dağ geçidi yolculuğundan inanılmaz keyif aldım. Yol biraz bozuk ama inanın değecektir. Llogara Geçidi’nde motorunuzu ya da aracınızı sürerek manzaranın tadına varın. Llogara Arnavut Rivierası (sahil seridi) boyunca Ceraunian Dağları içinde yüksek bir dağ geçidi. Kuzeydeki Dukat Vadisi’ni güneydeki Himarë’ye bağlıyor. Orikum, geçidin kuzey tarafındaki en yakın şehir ve güneyde de Dhërmi köyüdür.
5. Saranda ve çevresi gezilecek yerler
Saranda’ye gelmeden yolun üzerinde uzakta bir kale göreceksiniz. İsmi Ali Paşa kalesi. Çok kısa fotoğraf molası verilecek noktalardan biri. Saranda’da deniz manzaralı, tertemiz modern ve esyaları da yeni apartman Aquamarine Apartments (Adres: Naim Frasheri Street, 9701 Saranda) yine tavsiye edebileceğim konaklama yerlerinden biri. Saranda deniz kenarındaki ucuz restoranlarda muhteşem deniz ürünleri ya da italyan mutfağından lezzetlerin tadılabileceği, sahil boyunca ilerleyen bulvarda keyifle yürüyüş yapılabilecek, bol çocuk parklı şirin bir yer.
Gece 3’e kadar açık olan Jericho Cocktail Bar bulvarın merkezinde, körfezin muhteşem manzarasını görmek için yükseltilmiş bir güverteye sahip güzel bir ahşap binada yer alıyor.
6. Ksamil ve çevresi gezilecek yerler
Güney Arnavutluk’ta yer alan kuşbakışı bakıldığında göz şeklinde olan bu kaynak, Mavi Göz (Syri i Kalter) isminde ve kesinlikle görülmesi gereken bir doğa harikası.
Yeraltından kabarcıklarla yüzeye ulaşan suyun yarattığı görüntü gerçeküstü yukarıdan bakıldığında mavi rengin tonlarıyla aynı bir insanın gözü gibi. Arnavutluk’un en ilginç doğal harikası. Kaynağı çevreleyen sık ormanlık alan ile berrak turkuaz suyun görüntüsü görenleri hayrete düşürmekte.Filtresiz mavi ve yeşil görmek böyle birsey😉
Dalgıçlar 50 m’den fazlaya dalamadığı için bu kaynağın derinliğine ait bilgi de henüz bulunmamakta. Buranın suyu 12.5 C’den daha fazla olmuyormuş.
7. Ergiri ve çevresi gezilecek yerler
Ergiri, Arnavutluk tarihinde derin iz bırakan Enver Hoca’nın doğduğu yer
En tepedeki kale Ergiri kalesi. (Gjirokastra castle)
Kale yüzyıllar boyunca çeşitli eklemeler ve değişiklikler geçirmiştir: İlk büyük surlar 12. ve 13. yüzyıllarda Epir Despotları altında inşa edilmiştir. 14. yüzyılın sonlarında Osmanlı fethinden sonra en kapsamlı iyileştirmeler 1490 civarında Sultan II. Beyazid tarafından yapılmıştır. 1811’den itibaren Osmanlı valisi Tepelenalı Ali Paşa, doğu tarafındaki saat kulesi de dahil olmak üzere birçok unsur ekledi. Ayrıca, çevredeki dağlardan 10 km’den fazla bir mesafeden kaleye su getirmek için bir su kemeri inşa etti. Ali Paşa zamanından beri kale harap olmuştur. 1930’larda Kral Zog’un isteği üzerine İtalyanlar tarafından hapishane olarak yeniden tasarlandı ve 1960’larda kapatıldı. Aynı zamanda Enver Hoca döneminde burayı siyasi suçlular için hapishane olarak kullanılmış.
Fotoğrafta gördüğünüz sahne 1980’lerde inşa edildi ve birkaç yıldır dört yılda bir düzenlenen (en son 2004’te düzenlenen) Arnavut Ulusal Halk Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Yıl boyunca sahne belediye tarafından resmi tatillerde müzik ve dans etkinlikleri sunmak için kullanılmaktadır.
1790 yılından kalma bir konakta konaklamak isteyen var mı? Sizi bilmem ama beni böyle yerler inanilmaz etkiliyor. Tarihte yolculuk yapmak gibi birşey bu…Old Bazaar 1790 butik otel tarzında işletilen çok az odaya sahip ve misafirperverliğiyle de bizden tam not alan bir yer oldu. İçinde hala aktif olan minik bir sarnıç var. Otel şehrin yüksek bir bölümünde yer aldığı için bu sarnıçta yağmur suyunu toplayıp değerlendiriyorlar.
Berat ve Gjirokastra (Türkçe ismiyle Ergiri) Osmanlı izlerini en yoğun yakalayabileceğiniz Unesco korumalı iki minik şehir Arnavutluk’ta…
Gjirokastra’daki en iyi Osmanlı kule evi örneği Zekate evi.
8. Berat ve çevresi gezilecek yerler
Evlerin büyük camları nedeniyle “bin pencere şehri” olarak anılan Berat Safranbolu’ya benziyor. İki taraftan yemyeşil dağların arasına sıkışmış gibi duran bu minik şehre girer girmez hemen ısınacaksınız. Unesco korumalı bu şehir Osmanlı İmparatorluğu’nun etkilerini hala taşıyor. Konuştuğunuz Arnavutlarla iki dilde bir sürü ortak kelime yakalamak mümkün.
Nehir kenti ikiye bölmüş durumda. Suyun bir yanında Müslümanların, diğer yanında Hristiyanların evleri var.
Berat şehrini en eski yerleşim yeri olan Old Town bölgesini keşfederek başlayabilirsiniz. Önerim kaleye çıkıp Osim nehrinin ikiye böldüğü şehri kuşbakışı izlemeniz.1000 pencereli şehir diye tabir edilen bu kentin en güzel yanı taş kaldırımları, eski mimarisi ve ilginç kapılarıdır.
Berat küçük bir şehir aslında, özellikle turistlerin uğrak noktası Old Town bölgesidir.
Berat`ta hem konaklamak icin hem de güzel fotoğraflar yakalamak için Nonaj House since 1720 tercih edebilirsiniz.
Vila Bejko konaklama için önerebileceğim yerlerden biri.(Adres: Rruga Sotir Kolea Vila Bejko, 5001 Berat, Arnavutluk )
Otantik bir Arnavut restoranı ariyorsanız Mangalem Restaurant Berat’taki en meşhur yerlerden biri. Adres: Rruga Llambi Goxhomani 16, Mengalem, Berat
Bir diğeri de özellikle harika bir et deneyimi arayanlar için Desaret Rastaurant Berat yine tavsiye edebileceğim yerlerden biri.
9. Tiran ve çevresi gezilecek yerler
Zaman kısıtımız nedeniyle Tiran’da çok kısa mola verdik. Tiran bir başkent olarak çok çekici gelmediğini itiraf etmeliyim. Sanırım Arnavutluk’un doğal güzelliklerinden çok keyif aldığım için Tiran çok sönük kaldı. Ethem Bey Camii (1794-11821 yılları arasında inşa edilen Osmanlı camii) ve İskender Bey Meydanı Tiran’da gezilecek yerler arasında.
Buraya kadar gelmişken akşam yemeğini daha otantik olarak Elbasan şehrinde meşhur Elbasan tava sipariş ederek yiyebilirsiniz. (Burada eski bir kale ve St. Mary Kilisesi görülecekler arasında)








